Entrada destacada

anemòia

 f.  Sentir enyorança, sentiment de tristesa o dolor per l'absència, la pèrdua, d'alguna  persona   o  cosa   que no has viscut. Vee...

dissabte, 8 de juliol del 2017

acromegàlia

f. PAT. Malaltia crònica, produïda per una disfunció de la hipòfisi, i que es caracteritza per un creixement excessiu dels ossos de les extremitats i de les parts molles de la cara.

DCVB: del grec ἄκρος ‘extrem’ i μεγαλή ‘gran’.

¿Patia esta malaltia Goliat, el gegant de la Bíblia? Bíblia, 1r Samuel, 17
La forma més comuna de gegantisme es una condició que s’anomena acromegàlia, i l’acromegàlia la causa un tumor benigne en la glàndula pituïtària que causa una superproducció de l’hormona humana del creixement. Al llarg de la història, molts dels gegants més famosos han patit acromegàlia. La persona més alta de tots els temps va ser un home anomenat Robert Wadlow que encara continuava creixent quan es va morir a l’edat de 22 anys mesurava 2,70 metres. Tenia acromegàlia. El famós lluitador André el Gegant també tenia acromegàlia. Fins i tot hi ha especulacions sobre si Abraham Lincoln la patia. Amb qualsevol pesona que siga inusualment alta, eixa és la primera explicació a què s’acudix. I L’acromegàlia té una sèrie d’efectes secundaris ben clars con els que va associada, Principalment tenen a veure amb la visió. El tumor en la pituïtària, quan creix, sovint comença a comprimir els nervis de la vista en el cervell, per això la gent amb acromegàlia té doble visió o bé és molt curta de vista.
Així que, quan la gent va començar a especular sobre el problema que podia tindre Goliat, van dir: "Un moment, sona com si Goliat patira acromegàlia". I açò també explicaria el seu estrany comportament en eixe dia. ¿Per què es movia tan lentament i havia d’anar escortat fins a la vall per un escuder? Perquè ell no podia fer-ho per si mateix.

Si voleu saber-ne més sobre la història de David i Goliat, heu de veure el Ted de Malcolm Gladwell o llegir el seu llibre David & Goliath.