Entrada destacada

tenta

1.  f.  Mena de punxó de mig pam de llargària, pla per la part de baix i amb forma de teuladeta per dalt, acabant en punxa. Servix per a emp...

dilluns, 23 d’octubre del 2017

tanda

1. f. Cada un dels grups de persones que alternen en un treball. Treballa en la primera tanda.
2. a. f. Cada un dels moments o estones d'una activitat que s'assignen ordenadament als diversos participants per a exercir-la alternativament. Ja pots entrar-hi, que és la teua tanda.
b. f. Cada un dels períodes de treball en què és dividida la jornada laboral d'una empresa. Treballem en la tanda de nit.
c. f. Part de temps que toca de regada a cada participant d'un dret d'usar l'aigua d'una séquia o d'un riu segons la reglamentació establida.
d. demanar tanda Demanar per a participar en una activitat que s'exercix en moments successius i alternant-hi diverses persones.
e. no donar tanda Parlar molt sense deixar parlar els altres.
f. prendre (o agarrar tanda Disposar-se a observar l'orde establit i a actuar en arribar el moment designat.
g. tocar (o vindre la tanda (a algú) Arribar-li el moment d'actuar.
3. f. Sèrie, conjunt de coses successives. Anem a començar la tercera tanda d'exercicis. Ací tens una primera tanda d'acudits.
4. f. ALIM. En la carnisseria, conjunt dels budells, lleu, fetge, cap i peus d'un animal. En els mercats de València encara queden moltes parades de tanda.

DCVB:  incerta; s'ha assenyalat com a possible origen el llatí danda, ‘coses que s'han de donar’ (cf. Rom. i, 622), però Corominas ha impugnat aquesta etimologia per raons fonètiques i s'inclina a creure que tanda ve de l'àrab (cf. Corominas DECast, s. v. tanda).