Entrada destacada

niquill

  m. Desconeguda. Llibre de Claveria de Bocairent 1703-1707 «... que han importat los niquills en lo present añy com consta per una memòria ...

dijous, 19 d’octubre del 2017

rossinyol

1. a. m. ZOOL. Au de l'orde dels passeriformes, de la família dels túrdids (Luscinia megarhynchos), amb les parts superiors de color bru rogenc i les inferiors més clares, fortament territorial i que s'alimenta de cucs, xicotets insectes i aranyes, apreciada pel cant del mascle.
b. rossinyol bastard ZOOL. Rossinyol bord.
c. rossinyol bord ZOOL. Au de l'orde dels passeriformes, de la família dels sílvids (Cettia cetti), pareguda al rossinyol, però més fosca en les parts superiors i més blanquinosa en les inferiors.
d. rossinyol del Japó ZOOL. Au de l'orde dels passeriformes, de la família dels timàlids (Liothrix lutea), de colors brillants i cant melodiós, i apreciada com a au de gàbia.
2. a. m. BOT. Bolet de la família de les cantarel·làcies (Cantharellus cibarius), en forma d'embut, de color groc de rovell d'ou i olor d'albercoc, molt apreciat com a comestible i que no es cuca.
b. rossinyol negre BOT. Trompeta.
3. m. ZOOL. Llavió.
4. m. OFICIS Ferro llarg i prim, doblegat en un extrem i en forma d'agarrador en l'altre, que servix per a fer córrer i obrir els pestells d'alguns panys senzills, quan no se'n té la clau.

DCVB: del llatí vg. *rusciniŏlu, var. de *lusciniŏlu, dim. de luscinĭa, mat. sign. ||1. El canvi de l- en r-, ja documentat en les glosses d'Épinal (segle VII), és un fenomen de dissimilació de líquides.
El canvi curiós és el del castellà que de rossinyol passa a ruiseñor, sembla que per similitud amb Ruiz i señor, però entraria bé a través del català o bé a través de l'occità rossinhol.