Entrada destacada

anemòia

 f.  Sentir enyorança, sentiment de tristesa o dolor per l'absència, la pèrdua, d'alguna  persona   o  cosa   que no has viscut. Vee...

divendres, 28 de juliol del 2017

voluta

1. a. f. Figura en forma d'espiral. Volutes de fum.
2. a. f. ARQUIT. Ornament en figura d'espiral, característic del capitell jònic, però que també és present, en una forma diferent, en el capitell corinti i el compost.
b. voluta d'angle ARQUIT. Voluta de certs capitells jònics, corresponents a una columna cantonera, que, a diferència de les altres volutes, té l'eix de la seua grossària en sentit diagonal.
3. f. MÚS. Ornament esculpit de l'extrem del mànec del violí i del violoncel, que normalment s'enrotlla en espiral al voltant del botó central.
4. f. ZOOL. Nom donat a diversos mol·luscs gastròpodes prosobranquis de la família dels volútids i del suborde dels estenoglossos, que són animals marins amb una conquilla ovoide i fusiforme que presenta una espiral de colors molt vistosos; entre els quals destaca la voluta imperial (Aulica imperialis).

DCVB: pres del llatí volūta, mat. sign.

«Durant una hora almenys, havíem guardat un silenci profund; a qualsevol observador casual li hauríem paregut intencional i exclusivament ocupats amb les volutes de fum que viciaven l’atmosfera del habitació La carta robada, Edgard Allan Poe.