Entrada destacada

raima o raixma

  f. GRÀF. Conjunt de vint mans de paper, és a dir, cinc-cents fulls de paper. Etimologia: de l'àrab  rízma, i este de l'àrab clàssi...

diumenge, 28 de maig del 2017

torpede

1. m. ARM./MAR. Projectil autopropulsat submarí que, llançat a l'aigua per un avió o per una embarcació de superfície torpedinera o disparat per un submarí en la direcció d'una embarcació enemiga, explota per percussió en tocar-la o per influència de la massa magnètica d'aquella si hi passa pel costat sense tocar-la.
2. a. m. ZOOL. Vaca, gènere de selacis de l'orde dels torpediniformes, de la família dels torpedínids (Torpedo sp), amb el cos diferenciat en un disc suboral o subcircular i una cua amb un replec cutani a cada costat; que comprén la vaca comuna (o tremolosa) (Torpedo torpedo), la vaca marbrada (o morena ) (Torpedo marmorata), i la vaca negrosa (Torpedo nobiliana).
b. vaca serrana ZOOL. Peix teleosti de l'orde dels perciformes, de la família dels serrànids (Serranus scriba), de color groguenc amb bandes transversals més fosques, amb una taca blava al ventre.

DCVB: pres del llatí torpēdo, mat. sign. 2.