Entrada destacada

cremaet

 m.  Café que se sol servir després dels esmorzars en molts pobles valencians. Els ingredients són café, sucre, llima i rom. Comentari: Una ...

dimecres, 11 de juny del 2014

escopinya

1. f. ZOOL. Gènere de mol·luscs lamel·libranquis de l'orde dels eulamel·libranquis, de la família dels cardítids (Cardium sp), caracteritzat per dos valves iguals que formen una closca en forma de cor; entre els quals destaquen l' escopinya de gallet (Cardium edule), l' escopinya de costelles amples (Cardium panticoslatum), l' escopinya gran (Cardium echiratum), l' escopinya punxenca (Cardium aculeatum) i l' escopinya verrucosa (Cardium tuberculatum), totes elles comestibles.
2. escopinya bordall ZOOL. Cloïssa.
3. escopinya de llet ZOOL. Lamel·libranqui de la família dels venèrids (Tapes texturata) .
4. escopinya francesa ZOOL. Tellina.
5. escopinya gravada ZOOL. Mol·lusc lamel·libranqui de l'orde dels eulamel·libranquis, de la família dels venèrids (Venus verrucosa) .
6. escopinya llisa ZOOL. Cloïssa.
7. escopinya maltesa ZOOL. Rossellona.

DCVB: de 'copinya', etimologia obscura. Sembla probable que la base principal del mot sigui el llatíconchylium, mat. sig. || 1, que ha donat origen al fr. coquille i a l'it. conchiglia, mat. sign.; però l'evolució fonètica seria molt anòmala, i sembla que hi han d'haver intervingut altres paraules (potser el llatí pĕctĭne, que a més del significat primari de ‘pinta’ en prengué de secundaris com el del cast. pechina, cat. petxina, equivalents a copinya). També seria possible un origen a base de cŭppīna, derivat de cŭppa, ‘copa’, amb canvi de significat causat per la semblança d'una closca de mol·lusc amb un recipient destinat a beure (cf. l'alemany Schale que significa ‘closca’ i també ‘escudella’ i ‘platet’). En l'accepció || 8, copinya prové de pinya, que per la seva semblança amb aquella altra paraula n'ha pres completament la forma.